Gemeente Opsterland

Laadpaal aanvragen?

Woont u in Opsterland en heeft u een elektrische auto, maar nog geen laadpaal in de directe omgeving? Vraag nu een laadpaal aan en laat deze kosteloos plaatsen.

Laadpaal aanvragen

Hoe werkt het?


Een aanvraag voor een openbare laadpaal doen

Via het aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een openbare laadpaal in de buurt van uw woon- of werkadres. U kunt een aanvraag doen wanneer u (binnenkort) in het bezit bent van een elektrische auto, maar geen mogelijkheid heeft om te laden op eigen (bedrijfs)terrein. Een openbare laadpaal is door iedere EV-rijder te gebruiken en wordt dus niet specifiek voor u als aanvrager gereserveerd.

Voor het indienen van een aanvraag gelden een aantal voorwaarden:

  1. U woont of werkt in de gemeente waarin u een laadpaal aanvraagt.
  • U woont of werkt aantoonbaar minimaal 18 uur per week in de betreffende gemeente.
  • U beschikt (binnenkort) over een elektrische auto met een minimaal volledig elektrisch bereik van 45 km en kunt dit aantonen door middel van een (voorlopig) koop- of leasecontract, of vergelijkbaar document.
  • Er is nog geen openbare laadpaal in uw nabije omgeving (maximaal 250 m loopafstand van aanvraagadres), tenzij voor een bestaande laadpaal in uw nabije omgeving geldt (onderstaande criteria worden getoetst na aanvraag): 
  •     of de maandelijks energieafname is, gedurende 3 achtereenvolgende maanden, hoger dan 450 kWh per maand per laadpunt; 
  •     of de bezettingsgraad (aansluittijd EV-rijder) is gemiddeld hoger dan 50% (over 24 uur), gedurende 3 achtereenvolgende maanden; 
  •     of er zijn gemiddeld 25 transacties of meer per maand per laadpunt, gedurende 3 achtereenvolgende maanden; 
  •     of er wordt door TotalEnergies een nieuwe laadlocatie voorbereid. 
  • Indien het om een aanvraag voor een laadpaal in een vergunningplichtig gebied of ontheffingshoudersgebied betreft, kunt u aantonen dat u over een parkeervergunning of parkeerontheffing beschikt.

U kunt dus geen openbare laadpaal aanvragen wanneer u over een eigen parkeermogelijkheid beschikt. Dat kan bij een huis of bij een bedrijf zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een eigen oprit heeft of een parkeerplaats in de parkeervoorziening van het VvE complex, wordt u geacht zelf een laadpunt te realiseren.

Vertegenwoordigers van bewoners of bedrijven, zoals dorps- of plaatselijke belangen, bedrijfsverenigingen etc. vragen wij contact op te nemen met de gemeente over de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen.


Het aanvraagproces en communicatie

Zodra u het aanvraagformulier hebt ingevuld, komt uw aanvraag terecht bij TotalEnergies.

TotalEnergies behandelt alle aanvragen en is verantwoordelijk voor de plaatsing en exploitatie van de openbare laadpalen in uw gemeente.

Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een bevestigingsmail. Uw aanvraag wordt vervolgens gecontroleerd op compleetheid en of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden. Indien uw aanvraag niet volledig is of als uw aanvraag niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, ontvangt u hierover een bericht.

Na goedkeuring van de aanvraag zoekt TotalEnergies in samenspraak met de wegbeheerder (de gemeente) in de directe omgeving van uw aanvraagadres naar een geschikte locatie voor de laadpaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vooraf opgestelde plankaart met mogelijke laadlocaties.

Indien de aanvraag en het locatievoorstel worden goedgekeurd, vindt na de voorbereiding (het nemen en publiceren van het verkeersbesluit en het realiseren van de netaansluiting) de uiteindelijke realisatie plaats. U ontvangt tussentijds bericht wanneer uw aanvraag zich in een nieuwe stap bevindt.

Zodra de laadpaal geplaatst en getest is, ontvangt u een laatste bericht. U kunt vanaf dat moment gebruik maken van de laadpaal.


De processtappen

Het aanvraagproces bestaat in totaal uit 11 stappen. Als u op de kaart met laadpalen op een locatie klikt, kunt u zien in welke stap de aanvraag zich bevindt:

  1. Beoordelen verzoek door Concessiehouder
  2. Locatievoorstel maken door exploitant inclusief LS netcheck
  3. Goedkeuren locatievoorstel door Concessieverlener
  4. Voorbereiden en publiceren verkeersbesluit
  5. Aanvragen netaansluiting
  6. Voorbereiding realisatie netbeheerder
  7. Definitief verkeersbesluit
  8. Voorbereiden en inplannen van de realisatie
  9. Verstrekken realisatiedatum aan aanvrager
  10. Realiseren en in bedrijf stellen laadobject
  11. Opleveringstoets en -document gereed