Gemeente Smallingerland

Laadpaal aanvragen?

Woont u in Smallingerland en heeft u een elektrische auto, maar nog geen laadpaal in de directe omgeving? Vraag nu een laadpaal aan en laat deze kosteloos plaatsen.

Laadpaal aanvragen

Over ons


Concessie openbare laadinfrastructuur provincie Fryslân: Fryslân Elektrysk

Deze website is bedoeld voor particuliere of bedrijfsmatige aanvragen voor de plaatsing van openbare laadpalen in één van de deelnemende gemeenten aan de “Concessie openbare laadinfrastructuur provincie Fryslân”, te weten: Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Waadhoeke, Weststellingwerf.

De provincie Fryslân is door de deelnemende gemeenten gemachtigd de aanbesteding voor publieke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uit te voeren. Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF) voert het contractbeheer uit. De Provincie Fryslân werkt op deze manier samen met de deelnemende Friese gemeenten aan een dekkend en toekomstbestendig netwerk van openbare laadpalen.

Uit de aanbesteding is naar voren gekomen dat TotalEnergies de plaatsing en realisatie voor de deelnemende gemeenten gaat uitvoeren.


Elektrisch vervoer

Als bijlage bij het Klimaatakkoord is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) opgenomen om de uitrol van laadinfrastructuur te versnellen. Elektrische voertuigen bieden vele voordelen, omdat ze schoner en stiller zijn en minder CO2-uitstoot veroorzaken. Het regeringsbeleid stelt daarom dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s emissievrij dienen te zijn. Daarnaast worden elektrische voertuigen steeds diverser en steeds aantrekkelijker voor een groter publiek. Dit komt onder andere door het vergroten van de actieradius, een groter aanbod aan verschillende merken en modellen (waaronder occasions), en een betere betaalbaarheid (in relatie tot hogere brandstofprijzen).

De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen verder gaat toenemen en dat daarmee de vraag naar elektrische laadpunten in Nederland toeneemt. Zo ook in de provincie Fryslân. Binnen een werkgroep werkt de provincie Fryslân samen met gemeenten aan het realiseren een dekkend netwerk van openbare laadpalen, zodat het netwerk van laadinfrastructuur geen belemmering vormt in de transitie naar schone elektrische mobiliteit: Fryslân Elektrysk.


Plaatsing van openbare laadpalen in de deelnemende gemeenten

De openbare laadpalen worden op vier verschillende manieren geplaatst:

1. Aanvraaggestuurd: Aanvraag door een EV-rijder, dat kan zowel een inwoner als een bedrijf zijn, die geen mogelijkheid heeft om te laden op eigen (bedrijfs)terrein, of een aanvraag door een deelauto-exploitant met een vaste standplaats. Een aanvraag kan worden gedaan via deze website.

2. Basis op orde: Basisdekking van laadobjecten voor woonkernen zonder openbare laadmogelijkheden die direct geplaatst worden bij de start van de concessie.

3. Strategische laadobjecten & -pleinen: Realisatie van strategische laadlocaties op verzoek van de gemeente of op verzoek van concessiehouder, bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten.

4. Datagestuurde laadobjecten: Bijplaatsing van laadobjecten op basis van gebruik, zoals bij hoge maandelijkse energieafname, een hoog aantal laadtransacties per maand of bezettingsgraad.